Saturday, March 28, 2009

Tesco tempat membeli belah pilihan ramai...

Pernahkah anda membeli belah di Tesco?Tapi kebanyakkan akan ke Tesco Sg.Dua ja kerana berdekatan dengan USM..Tapi hari nie saya nak bawa anda semua ke Tesco Jelutong untuk melihat kemudahan yang tersedia untuk golongan OKU.Sejauh mana pihak pengurusan mengambil berat tentang tanggungjawab sosial korporat terhadap golongan ini. Hal ini penting untuk memastikan segala kemudahan yang tersedia dapat dinikmati oleh golongan OKU.
Kalau anda semua ke Tesco ini, anda akan melihat banyak eskulator yang tersedia. Ada dalam bentuk tangga dan ada yang panjang terus. Sebenarnya eskulator tidak boleh digunakan oleh golongan OKU yang berkerusi roda. Bahaya untuk mereka. Jadi eskulator disini hanya untuk troli barangan dan untuk troli baby (walaupun xsesuai tapi ada yang masih guna)

Jom kita g tinjau ke tandasnya pula..Tandas kat sini besar sangat, bersih dan amat menitikberatkan tanggungjawab sosial korporat terhadap golongan OKU.

Bagaimana ok tak??Tandas disini berada pada tahap kebersihan yang memuaskan serta memberi keselesaan kepada golongan OKU.Paip air hanya bersebelahan mangkuk tandas, mudah untuk mereka mencapainya. Sinkinya juga rendah dan mudah untuk golongan ini menggunakannya. Tetapi satu ja paip airnya,sukar untuk buka.

Di Tesco kemudahan lif tersedia kerana memudahkan OKU untuk naik dan turun dengan mudahnya, tanpa perlu menggunakan eskulator yang amat tidak sesuai untuk mereka.Pemegang juga disediakan didalam lif untuk kesenangan OKU.

Kerusi turut tersedia berdekatan dengan tandas OKU. Hal ini memudahkan mereka untuk menggunakannya bagi tujuan beristirehat.Ok la tuk OKU,xpayah nak beratur dan berdiri lama2kan..
Pondok telefon juga salah satu kemudahan penting yang perlu ada disetiap mall. Di sini pondok telefon tersedia dalam 2 versi satu untuk OKU yang berkerusi roda dan 1 lagi untuk kegunaan orang ramai. Tapi satu ja..kenapa xdicipta nombor di telefon dalam bentuk braille??mudahkan jika OKU yang cacat penglihatan kalau nak guna??Apa pendapat anda??
Mesin ATM juga tersedia disini. Segala kemudahan mudah untuk digunakan oleh mereka yang OKU.


Tempat letak kereta salah satu kemudahan yang teramat penting jika ke sesuatu tempat, mudah untuk letak kereta.Bagaimana dengan tempat letak kereta golongan OKU?Adakah ianya tersedia..Di tesco, tempat letak kereta OKU hanya bersebelahan dengan pintu masuk ke dalam tesco.Hal ini amat memudahkan mereka untuk bergerak tanpa perlu berjalan jauh serta tidak menganggu kenderaan yang lain keluar dan masuk.
Secara keseluruhannya tesco Jelutong menjalankan tanggungjawab sosial yang baik kerana kemudahan untuk golongan OKU berada pada tahap yang memuaskan. Pihak pengurusan perlu meningkatkan tahap kemudahan supaya berada pada kadar yang seimbang, sesuai dengan persekitaran agar lebih mesra OKU.

No comments:

Post a Comment