Friday, April 3, 2009

Toilet at Bukit Jambul Shopping Complex

Sekarang kita tinjau kat tandas di Bukit Jambul Shopping complex. Daripada perbualan dengan beberapa orang rakan...akhirnya saya setuju bahawa kemudahan tandas awam yang disediakan amatlah tidak mesra pengguna terutamanya golongan kurang upaya. Gambar di bawah ni diambil dari pintu masuk ke tandas ni...nah lihatlah sendiri...tandas untuk OKU terletak nun jauh di hujung sana. Tak boleh ke tandas OKU tu diletakkan berdekatan dengan pintu masuk ke...senang sikit mereka nak guna kan..takyah la sampai nak masuk ke dalam lagi...tapi kan rata2 tempat la...kalau mereka tak sediakan tandas OKU di tempat yang berasingan mesti keadaan serupa camni...kenape agaknye yer...?


Satu lagi masalahnye kat sini...pintu tandas OKU ni kena tolak masuk ke dalam tandas. Untuk pengetahuan semua...ruang dalam tandas ni takde la luas sangat pun...cukup2 untuk pusingkan kerusi roda boleh la agaknye...tapi kalau dah pintunye ditolak masuk ke dalam tandas cam ni alamatnya bertambah tak luas la ruang kat dalam tandas tu.

Sekarang ni pula kita tengok kat pintu tu...gambar kunci pintu...kalau seperti yang dimaklumkan oleh Miss Tan Chin Chin...kunci pintu ni memberi kesusahan sikit bagi golongan OKU walaupun tidak semua...(bergantung kepada jenis kecacatan.) Rasanya perlu ditukar la kot supaya tandas yang disediakan ni betul2 mesra OKU.

Gambar kat bawah ni pula jenis tombol yang terdapat di bahagian luar tandas.
hanya terdapat 1 pemegang besi yang disediakan...accessible ke ni?

ruang tandas yang agak sempit.

2 comments:

  1. satu perkara lagi...tandas oku/kerusi roda ada yang berkunci...jadi bila oku nak guna perlu cari kunci pada cleaner..kdg2 cleaner pulak kata takda kunci..nak kena cari di tingkat lain pulak.tak tahu cemana nak selesaikan.

    ReplyDelete
  2. betul tu fndrocka...kesian orang yang nak guna tandas tu kan...tak tau la kenapa mereka buat camtu

    ReplyDelete